Honden duurzaam gezond gefokt

Normal 4d541bdfb3024d326b63ce250baa5256991a6a6a
van totaal € 40.000 (25%)
Nog te gaan

Stel dat jouw pup een ernstige ziekte blijkt te hebben. Dan zou je graag willen dat hij of zij gezond was, toch? Bij de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht willen wij ook dat honden zonder ernstige ziekte worden geboren. De meest voorkomende ernstige ziektes bij honden zijn erfelijk. Ook honden die zelf niet ziek zijn, kunnen de ziekte doorgeven aan hun pups. Ons onderzoek naar deze erfelijke ziektes zorgt ervoor dat er in de toekomst alleen nog maar gezonde pups worden geboren!

We kunnen jouw hulp goed gebruiken, dus help ons en steun ons onderzoek. 

P.S. Ken je iemand die dit project net zo belangrijk vindt als jij en ik? Deel dan deze pagina via social media.

 

Wie ik ben

Ik ben dr. Hille Fieten, Europees specialist interne geneeskunde voor gezelschapsdieren en genetisch epidemioloog werkzaam bij het departement Geneeskunde van Gezelschapsdieren op de faculteit Diergeneeskunde, Universiteit Utrecht. 

Wat ik doe

Naast mijn werk als dierenarts-specialist in de universiteitskliniek voor gezelschapsdieren ben ik tevens projectleider van het ExpertiseCentrum Genetica Gezelschapsdieren. 

Wil je meer over mij weten? Kijk dan hier.

 

Het probleem

De dierenartsen-specialisten van de faculteit Diergeneeskunde worden dagelijks geconfronteerd met ernstig zieke honden. Vaak heeft dit een grote impact op het hele gezin. Veruit de meest voorkomende ernstige ziektes bij honden zijn erfelijk. Ook honden die zelf niet ziek zijn, kunnen de ziekte doorgeven aan hun nakomelingen.

Wat wij willen (blijven) doen

Onze ambitie is om ervoor te zorgen dat er alleen nog maar honden geboren worden die vrij zijn van erfelijke afwijkingen.

Daarom hebben mijn collega’s en ik in 2014 het ExpertiseCentrum Genetica Gezelschapsdieren opgericht. 

Om informatie te krijgen over de ernst en omvang van het probleem van erfelijke ziekten bij gezelschapsdieren hebben wij een programma ontwikkeld waarmee uw dierenarts gestandaardiseerd diagnoses kan registreren (PETscan). Hiermee kunnen wij nieuwe ziektes die in de populatie de kop opsteken opsporen en prioriteren welke ziektes als eerste aangepakt moeten worden. In ons moleculair genetisch lab ontwikkelen wij DNA-testen die kunnen worden ingezet om ziektes effectief uit de populatie te fokken. Verder zijn wij bezig met het ontwikkelen van een geavanceerd fokkerij-begeleidingsprogramma, waarbij we onder andere gebruik maken van genetische data.

Dit werk willen wij blijven doen. Echter, hier hebben wij financiële steun bij nodig. 

Het eindresultaat

Onze ambitie is om in de toekomst erfelijke ziektes bij honden te voorkomen, zodat er alleen nog maar gezonde pups geboren worden. 

Ons uiteindelijke doel en streefbedrag 


Met het streefbedrag van €40.000 kunnen we in 2018/19 een belangrijke stap maken om fokkerij-begeleidingsprogramma te ontwikkelen dat uiteindelijk beschikbaar gemaakt wordt voor alle honden in Nederland bekostigen.