Normal b677a213f85a009f46002a37a5692b8b99a2fffc

Verdrietig nieuws uit DierenPark Amersfoort

28 april 2021 21:17

Vandaag ontvingen wij het verdrietige bericht dat de dierverzorgers, dierenartsen en medewerkers van DierenPark Amersfoort afscheid hebben genomen van olifant Thabo, nadat bij hem het EEHV virus is geconstateerd.

Het DierenPark vertelt in een nieuwsbericht op de website hoe ze tot dit moeilijke besluit zijn gekomen. 

"Zeer verdrietig nieuws. Vanochtend hebben wij moeten besluiten olifant Thabo in te laten slapen nadat bij hem het herpesvirus (EEHV) was geconstateerd. De olifantenbul kon zich niet meer herstellen van dit zeer gevaarlijke virus.

Maandag leek Thabo niet zo fit, maar het dier at en dronk wel goed. De verzorgers hielden de bul extra goed in de gaten. Gisteren verslechterde de toestand van Thabo snel en bleek uit een bloedtest dat de olifant het herpesvirus bij zich droeg. Dit is een zeer gevaarlijk virus dat dodelijk is voor jonge Aziatische olifanten onder de acht jaar. De dierverzorgers, dierenarts en andere specialisten hebben er alles aan gedaan om Thabo te redden, maar helaas nam dit ernstige virus, zoals helaas vaak bij jonge olifanten, de overhand. Nadat bleek dat Thabo zou komen te overlijden, hebben wij, met oog op dierwelzijn, hem in moeten laten slapen. De olifanten hebben afscheid van Thabo kunnen nemen.

Vaak zijn de symptomen van het herpesvirus direct zichtbaar. Bij Thabo kwam het virus sluimerend en geleidelijk opzetten. Ook in dit geval is het virus vrijwel onbehandelbaar, omdat er geen vaccin is tegen het herpesvirus. Daarom is het ondanks intensieve inspanningen van specialisten in de meeste gevallen niet mogelijk om de olifant van het herpesvirus te redden.

Het DierenPark Amersfoort Wildlife Fund steunt daarom het onderzoek dat de Universiteit Utrecht doet naar het ontwikkelen van een vaccin tegen dit virus. Hopelijk kan er op deze manier in de toekomst meer worden gedaan tegen deze nare ziekte.

Thabo werd op 25 september 2017 geboren in DierenPark Amersfoort als bul van moeder Kina en vader Maurice. Hij werd drie jaar oud." 

Wij leven allemaal met DierenPark Amersfoort mee en dankzij jullie kunnen we ons blijven inzetten voor onderzoek naar een snelle diagnose, effectieve behandeling en de ontwikkeling van een vaccin tegen EEHV. 


Bron tekst: DierenPark Amersfoort