Geslaagd symposium tackelt grootste problemen in celkweekonderzoek

02 juni 2018 12:48

Op vrijdag 1 juni organiseerde het 3Rs-Centre Utrecht Life Sciences het symposium ‘Improving Science, Advancing Animal Welfare’. Doel van het symposium was het tackelen van de grootste problemen in het huidige cel- en weefselkweekonderzoek. Op het symposium waren vertegenwoordigers aanwezig uit de wetenschap, het bedrijfsleven en het beleid.

“Het kweken van cellen en weefsels buiten het lichaam (in vitro) heeft veel potentie om proefdieren te vervangen in het biomedisch onderzoek. Bijvoorbeeld voor het testen van nieuwe medicijnen,” vertelt dr. Jan van der Valk, hoofd van het 3Rs-Centre Utrecht Life Sciences (ULS). Het centrum is tevens partner in Utrecht Advanced In Vitro Methods (U-AIM). Van der Valk: “Er vinden essentiële ontwikkelingen plaats in het verbeteren van onderzoek en het verminderen van het aantal proefdieren. Er valt echter nog veel te verbeteren in de methoden waarmee we cellen kweken”. 

Problemen met foetaal kalfsserum           

Foetaal kalfsserum (FCS) is een van de problemen waar in vitro onderzoekers mee te maken hebben. Het serum, dat dé standaard is voor het voeden van gekweekte cellen, is afkomstig van levende, ongeboren kalveren, verkregen na de slacht van de moeder. Deze kalveren moeten daarom als proefdieren worden beschouwd. Bovendien kleven er allerlei wetenschappelijke bezwaren aan het gebruik van FCS. Vorig jaar lanceerde het 3Rs-Centre ULS daarom de FCS-free Database, om onderzoekers te helpen serumvrije media te vinden (zie: https://www.uu.nl/nieuws/minder-proefdieren-nodig-dankzij-nieuw-online-platform). Op het symposium werden nog meer alternatieven besproken, zoals het gebruik van menselijke bloedplaatjeslysaat als groeimedium voor cellen.

Identiteit van cellen

Een ander probleem dat tijdens het symposium aan de orde kwam, was de betrouwbare identificatie van cellijnen. Er werden meerdere voorbeelden besproken van onderzoeken met cellijnen die achteraf een ander celtype bleken dan van tevoren werd gedacht. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren door kruisbesmetting. Doordat daardoor veel onderzoeksgeld en tijd wordt verspild, pleitte men op het symposium voor het regelmatig (laten) identificeren van cellijnen. Celbanken kunnen daarbij een belangrijke rol spelen.

Belangrijk document

Aanleiding van het symposium was het binnenkort verschijnen van de nieuwe OECD Guidance Document on Good In Vitro Methods Practices (GIVIMP). Dr. Sandra Coecke, onderzoekster bij EURL-ECVAM (JRC) van de Europese Commissie, lichtte de belangrijkste elementen uit het stuk toe. Het GIVIMP is op dit moment het meest uitgebreide document dat aanwijzingen geeft voor het goed uitvoeren van cel- en weefselkweek.

Het symposium vond plaats in Conferentiecentrum Eindhoven, op landgoed Glorieuxpark. Deze unieke locatie staat bekend om haar duurzame karakter en paste derhalve goed bij het onderwerp en de missie van het 3Rs-Centre ULS: het duurzaam stimuleren van methoden die dierproeven vervangen, verminderen en verfijnen.

Het symposium heeft kunnen plaatsvinden dankzij de partners van het 3V-Databaseprogramma, zoals Conferentiecentrum Eindhoven, Triodos Foundation, Animal Free Research UK en Alternatives Research & Development Foundation.

Voor meer informatie over het 3Rs-Centre ULS, kijk op www.uu.nl/3RsCentreULS.