Vrienden Diergeneeskunde


Jij wilt dat dieren gezond zijn én blijven. Dat willen wij ook. 

Daarom zetten wij ons in voor baanbrekend wetenschappelijk onderzoek en innovatieve behandelingen die het welzijn en de gezondheid van dieren én mensen duurzaam verbeteren. 

Jouw bijdrage maakt het mogelijk!

Hoe kan je helpen?

Steun een van onze projecten, steun ons direct en kijk hoe jij het verschil kan maken.

Hoeveel kan je doen in je 'eendje'? Samen maken we hét verschil!

                                                                                         



Lees meer Lees minder
Wij hebben samen al 6.554 km afgelegd
Bekijk alle
 Wie houdt er niet van olifanten? Ze zijn ‘big and beautiful’, maar vooral ook bijzonder intelligent en sociaal. Ze leren snel, zorgen niet alleen voor hun eigen maar ook andermans jongen, en zijn speels met een zin voor humor. En ze kunnen zelfs werktuigen gebruiken. Het perfecte dier, zou je zeggen!  Maar als wij nu niet in actie komen, zijn ze er straks niet meer… Want de olifant wordt bedreigd door een verschrikkelijke ziekte veroorzaakt door het ‘elephant endotheliotropic herpesvirus’ (EEHV). Deze ziekte is de meest voorkomende oorzaak van sterfte bij jonge olifanten tussen één en acht jaar oud. De slachtoffers sterven vrijwel zeker binnen enkele dagen na het eerste optreden van symptomen. Hulp komt eigenlijk altijd te laat, want op dit moment bestaat er geen vaccin en geen effectieve behandeling. Een gezondere toekomst voor de olifant!De onderzoekers van de faculteit Diergeneeskunde, Universiteit Utrecht, willen deze ziekte voorgoed stoppen, een vaccin en een effectieve behandeling ontwikkelen, zodat jonge olifanten wél in leven blijven…Dankzij de steun aan de eerste fase van het project zijn de eerste belangrijke stappen gezet en heeft het onderzoeksteam nieuwe, betrouwbare diagnostische testen ontwikkeld. Met behulp van deze testen kunnen dierentuindierenartsen vanaf nu de olifanten beter monitoren. Een essentiële stap in het verbeteren van de gezondheid en het welzijn van olifanten. Daarnaast heeft het onderzoeksteam meer inzicht gekregen in het ontstaan van de ziekte, waardoor we steeds dichterbij een vaccin en effectieve behandeling komen.  Jouw steun maakt het verschil! De onderzoekers zetten zich in voor een effectieve behandeling en een vaccin tegen EEHV. Maar dit kunnen we niet alleen.  Iedere donatie, hoe klein ook, maakt het verschil voor de gezondheid en toekomst van de olifant. Hoe kan je nog meer helpen?   Kom in actie voor de olifant!Maak je sterk voor de olifant! Start jouw actie en zet je individueel of met een team in voor een gezondere toekomst voor de olifant. Zamel flessen in, doe een sponsorloop, heb jij al een idee? Kijk voor meer inspiratie bij op Omarm Olifanten en neem contact met ons op via vrienden.diergeneeskunde@uu.nl  
Op zoek naar een behandeling en vaccin tegen de nr. 1 olifantenkiller!

H-PWR | Paardenwelzijn in orde bij interactie met veteranen met PTSS

08-05-2025 | 19:24

Paarden ervaren geen stress tijdens interacties met veteranen met therapieresistente PTSS. Onderzoekster Chantal Kapteijn heeft de resultaten van onderzoek dat ze samen met collega’s doet naar het gedrag van de paarden, hun hartslag en hartslagvariabiliteit gepubliceerd in het tijdschrift Animal Behaviour and Welfare Cases.

Het onderzoek maakt deel uit van het project Horsepower. In dit project doorlopen groepen veteranen met therapieresistente PTSS een traject van twaalf weken, waarbij ze onder begeleiding in contact worden gebracht met paarden. Onderzoekers van de faculteit Diergeneeskunde onderzoeken het effect van de interacties op de veteranen, maar ook hoe het welzijn van de paarden beïnvloed wordt. Voor de veteranen gebruiken ze vragenlijsten en meten ze fysiologische parameters. Voor de paarden gaat het om fysiologische parameters en bestuderen ze daarnaast het gedrag van de dieren.


“In de vrije interactie, waarbij de veteranen de paarden bijvoorbeeld aaien, zie je geen verschil in hartslagvariabiliteit als je het vergelijkt met een normale situatie”, aldus Kapteijn. “Ook zijn er geen grote verschillen over de weken heen. Alleen in de eerste week, was sprake van een afwijking, dus dat lijkt erop te wijzen dat de paarden zich de eerste week even aan de nieuwe situatie moeten aanpassen.”

In de gerichte interacties, waarbij de veteranen bijvoorbeeld op de paarden rijden, zijn er wel grote verschillen qua hartslag met zowel de baseline als de vrije interactie. “Dat is verklaarbaar omdat de paarden in die interacties veel meer fysieke activiteit vertonen. Je ziet dan ook dat de verschillen binnen de gerichte interactie tussen de weken heel groot zijn. De hartslag ligt hoger en hartslagvariabiliteit lager in de weken dat er gereden wordt of gelongeerd wordt.”

De gedragsmatige parameters zijn alleen gemeten tijdens de vrije interactie. “Deze veranderen niet over de weken heen. We zien dat de paarden het grootste deel van de tijd doorbrengen in aanwezigheid van de veteranen, positief sociaal contact van hen ontvangen en met hun oren naar voren staan. Dat zijn allemaal indicatoren dat de paarden het aaien niet vervelend vinden, ze kunnen immers ook weglopen bij de veteranen, want ze staan los in de cirkel.”

Komende tijd gaat Chantal en het team van Horsepower alle overige data analyseren, en de resultaten publiceren. Ondertussen worden fondsen geworven voor Horsepower 2.0, waarbij ook de familieleden van veteranen met therapieresistente PTSS onderdeel vormen van het traject.

Lees de casestudie over het welzijn van paarden hier. 

Lees meer | Bekijk alle