Waarom stranden dolfijnen en walvissen op de Nederlandse kust?

Normal ac3472058a2a80e3d3b8f951324e5fe9e65aa5fc
van totaal € 250.000 (0%)
Nog te gaan

 

"Om een veiliger leefgebied voor zeezoogdieren te realiseren, is meer onderzoek nodig naar de effecten van menselijk handelen.” Lonneke IJsseldijk

 

Sinds 2008 vindt er bij de afdeling Pathologie onderzoek plaats naar de doodsoorzaak van gestrande kleine walvisjes: de bruinvis. Deze soort strandt zeer regelmatig op de Nederlandse kust, maar de afgelopen paar jaar zien we ook steeds vaker grotere dolfijnen en walvissen. Hoe komt het dat steeds meer (dode) walvisachtigen hier worden waargenomen? Waaraan gaan deze dieren dood? En wat zijn de effecten van bijvoorbeeld geluid op zee? Ik zou graag het lopende bruinvis onderzoek uitbreiden om ook andere zeezoogdieren te onderzoeken. Zo kunnen we meer leren over deze strandingen, de dolfijn/walvis populaties en het ecosysteem waarin zij leven.

Lonneke IJsseldijk

l.l.ijsseldijk@uu.nl

25-100 euro
Voor 25-100 euro kunnen aanvullende testen gedaan worden zoals bacteriologisch en virologisch onderzoek.

1500 euro
Voor 1500 euro kan bijvoorbeeld gehoorschade onderzoek van twee zeezoogdieren worden uitgevoerd.  

Streefbedrag en uiteindelijke doel
250.000 euro geeft ons de mogelijkheid om een ‘Aquatic Strandings Program’  op te richten en een marinecentrum te realiseren. Momenteel is daar niet voldoende capaciteit voor (mankracht, maar ook materieel zoals vriezers en lab benodigdheden).