Vervolgonderzoek naar een uitbraak

Normal 6f4258dd266bca82c60033a8254d296058044eac
van totaal € 2.000 (2%)

Hallo,

Wat fijn dat je dit leest!

Wilde dieren sterven

Wist je dat elk jaar duizenden wilde dieren doodgaan aan een ziekte die uitbreekt? Nu sterven de merels aan het usutuvirus, straks is er weer een andere ziekte, die de gezondheid van de dieren om ons heen raakt.

Hoe dit komt? Onze wereld wordt gevoelsmatig steeds kleiner. Dit heeft vele voordelen. Wij reizen de wereld rond, doen ervaringen op en delen kennis. Maar ook ziektes bij (wilde) dieren breken vaker uit en worden sneller verspreid. En dat heeft een effect op ons allemaal, dieren én mensen.

Wat gebeurt er precies?  

Mijn team en ik willen weten wat er gebeurt tijdens een uitbraak onder wilde dieren. Want als je niet weet hoe het geheel in elkaar steekt, weet je niet goed wat je kunt doen. Wij willen er voor zorgen dat we meer informatie krijgen voor de best mogelijke aanpak.

Maak het verschil

Vind je dit net zo belangrijk als wij? Maak dan het verschil en ondersteun ons project. 

Met een diervriendelijke groet, 

Jolianne

P.S. Ken je iemand die dit project net zo belangrijk vindt als jij en ik? Deel dan deze pagina via social media.

Wie ik ben 

Ik ben dr. Jolianne Rijks, onderzoeker in het departement Pathobiologie van de faculteit Diergeneeskunde. 

Wat ik doe 

Ik ben verbonden aan het Dutch Wildlife Health Centre, waar ik vooral kijk naar de oorzaken en gevolgen van ziekteuitbraken bij wilde dieren. 

Wil je meer over mij weten? Klik dan hier

 

Het probleem

Misschien heb je er de afgelopen weken er al iets over gelezen – of het viel je op. Er zijn maar heel weinig merels op dit moment. Heel veel van hen zijn overleden aan een usutuvirus infectie. 

Het is net een speurtocht, het onderzoek naar de oorzaak van een ziekte-uitbraak bij wilde dieren! Stap voor stap kom je dichterbij het antwoord. Maar elke nieuwe uitbraak leidt tot antwoorden, maar roept ook nieuwe vragen op. Het signaal dat er iets aan de hand is, is opgepakt. Maar veel vervolgvragen die bij het signaal horen blijven op dit moment onbeantwoord. 

Wat wij willen doen 

Waarom vindt een uitbraak juist nu plaats? Wat zijn de gevolgen voor het diersoort? En die andere afwijking die we nu ineens zien, heeft dat iets met de oorzaak van de uitbraak te maken? 

Concreet betekent dit: wat gebeurt er nou met een merel die besmet raakt met het virus? Veel van de merels die dood gaan aan usutuvirus infectie hebben een slecht verenkleed en huidontstekingen. Heel lastig voor een vogel die moet kunnen vliegen. Kunnen we het usutuvirus in deze afwijkingen terugvinden, of speelt er wat anders? Om dit te onderzoeken moeten wij een immunohistochemie test opzetten. Zodat wij beter in kaart kunnen krijgen wat hier nu écht aan de hand is.

Het eindresultaat

Meer en betere kennis is de basisvoorwaarde voor goed onderbouwd advies. Zodat wij met z'n allen steeds beter kunnen reageren op een uitbraak.  

 

 

 

 

 

Ons streefbedrag

Voor €2000 kunnen wij een immunohistochemie test opzetten. Hiermee kunnen wij onderzoeken of er een verband bestaat tussen het slechte verenkleed en de huidontstekkingen van dode merels en het usutuvirus - of er iets anders aan de hand is.