Paardenemoties op je smartphone

van totaal € 30.000 (9%)

Hallo, 

wat fijn dat je op mijn pagina komt kijken!

Communiceren zonder woorden

Met paarden (en ezels!) communiceer je zonder woorden. Dat maakt de omgang met hen juist zo bijzonder. Maar stel je voor: je komt op een dag op stal, en je voelt dat er iets mis is met je paard.

Alleen... je weet het gewoon niet zeker. Dus wat doe je? Afwachten en het risico lopen dat het erger wordt? Of toch maar de dierenarts bellen, ook al is er misschien niets ernstigs aan de hand? Wist je dat je door de gezichtsuitdrukkingen van een paard of ezel te analyseren heel goed kunt inschatten hoeveel pijn hij echt heeft?

Zeker weten door je smartphone

Wij willen deze techniek in een smartphone app zetten en samen met onze partner de Paardenkamp beschikbaar maken voor iedereen. Dus als jij straks onzeker bent of je paard (of ezel) nou pijn heeft of niet, hoef je alleen maar op je telefoon te kijken. En dat doe je toch al... ;-)

Maak het verschil

Wil je ook zeker weten of je paard (of ezel) lekker in z’n vel zit? Maak dan het verschil en ondersteun, net als PAVO, ons project. 

Met een diervriendelijke groet, 

Thijs

P.S. Ken je iemand die dit project net zo belangrijk vindt als jij en ik? Deel dan deze pagina via social media.

 

Wie ik ben

Ik ben dr. Thijs van Loon en werk als universitair docent, onderzoeker en dierenarts op de faculteit Diergeneeskunde Universiteit Utrecht. 

Wat ik doe 

Hier werk ik in het departement Paard, en ben gespecialiseerd in de veterinaire anesthesie. Mijn onderzoek richt zich vooral op hoe paarden en ezels hun pijn uitdrukken. Vooral hun gezichtsuitdrukkingen zijn nogal expressief! 

Wil je meer over mij weten? Klik dan hier.

 

Het probleem

Bij het geven van pijnstilling aan dieren met pijn, lopen dierenartsen en eigenaren vaak aan tegen het feit dat het dier niet kan aangeven hoeveel pijn het heeft en waar het precies pijn doet. Bij mensen met pijn wordt in veel ziekenhuizen gewerkt met een VAS score (Visueel Analoge Score). Hierbij geeft de patiënt zelf aan hoeveel pijn hij of zij heeft op een schaal van 0 tot 10. Dit werkt goed zolang de patiënt zelf kan aangeven hoeveel pijn hij of zij heeft. Bij jonge kinderen en bijvoorbeeld dementerende bejaarden vormt dit vaak een probleem.

Hiervoor zijn in de loop der jaren veel onderzoeken verricht naar objectieve en betrouwbare meetmethoden om pijn bij dieren meetbaar te maken. Voor het paard zijn ook diverse studies met diverse soorten systemen uitgevoerd. Deze hadden hetzelfde doel: “hoe maak ik een meetsysteem dat op betrouwbare wijze de pijn vaststelt?”

Wat wij willen doen 

De laatste jaren laten diverse studies zien dat samengestelde pijnschalen heel nuttig kunnen zijn bij het meetbaar maken van pijn. Hierbij kun je denken aan gedragsuitingen zoals liggen, rollen en krabben, fysiologische variabelen zoals pols- en ademhalingsfrequentie, en interactieve variabelen zoals aanraking van het zere gebied. Vooral voor koliek- en orthopedische pijn werken deze systemen goed. Daarnaast wordt ook veel onderzoek gedaan naar gezichtsexpressie bij pijn. Er zijn enkele studies verschenen waarbij bepaalde typen pijn (postoperatieve pijn, acute koliekpijn en pijn aan het oog of het gebit) aan de hand van gezichtsexpressie konden worden vastgesteld. Ook voor de ezel lijkt pijnherkenning aan de hand van gezichtsexpressie een nuttige methodiek te zijn.

Door verder onderzoek naar pijnherkenning bij het paard en de ezel te steunen, wordt het mogelijk meer te weten te komen over het objectief meetbaar maken van specifieke typen pijn. Voor elk type pijn moeten meetinstrumenten namelijk opnieuw onderzocht worden en worden getest op betrouwbaarheid. Ook voor de ezel, een dier dat pijn vaak nog veel slechter aangeeft dan het paard, is meer onderzoek nodig om te komen tot bruikbare instrumenten om pijn te meten. 

Het eindresultaat

Ons doel is uiteindelijk te komen tot meetmethoden voor pijn die niet alleen voor dierenartsen en wetenschappers bereikbaar zijn. Wij willen ook dat diereigenaren pijn bij het eigen dier zo goed mogelijk kunnen inschatten. Hiermee zal het dierwelzijn enorm gebaat zijn! Het streven is om de wetenschappelijke bevindingen in een mobiele app in te bouwen en zo elke dierenarts en eigenaar in de gelegenheid te stellen om pijn bij paarden en ezels objectief en betrouwbaar te meten!

Wat hebben wij nodig? 

Om de eerste versie van de app te ontwikkelen hebben wij €30.000 nodig. Met het geld dat wij hier bovenop ontvangen kunnen wij extra onderzoek doen naar digitale pijnherkenning bij paarden en ezels.