Meet realtime de sportprestaties van je paard

Normal 55e36a075832f79faf874798cf8f34b339f3b232
van totaal € 100.000 (0%)
Nog te gaan

 

“Om blessures te voorkomen, is het belangrijk dat ruiters een beter inzicht krijgen in de bewegingen van hun paard en in die van zichzelf.”

dr. Wim Back 
Erkend Paarden Dierenarts (KNMvD) en Europees Specialist Orthopaedie Paard (ECVS), tevens initiatiefnemer van het UU Mobility project ter preventie van blessures bij mens en dier (‘One Health’).

 

Blessures bij paarden en ruiters voorkomen dankzij slimme technologie

Voor een sporter is directe feedback van essentieel belang. Bij ruiters draait het dan om vragen als: voelt mijn paard zich voldoende goed vandaag? Is mijn paard vandaag wel symmetrisch genoeg? Deze informatie helpt niet alleen bij het verhogen van een prestatie, maar juist ook bij het voorkomen van blessures en bij het objectief evalueren van het effect van revalidatie.

Sluimerende blessures opsporen

Op dit moment wordt er nog te weinig gebruik gemaakt van mogelijkheden om binnen een sportsituatie optimaal over die feedback te beschikken. Zo kunnen sluimerende blessures opeens de kop opsteken, waardoor de desbetreffende atleet nog langer moet wachten met het weer hervatten van de sport.

Mens op de maan

Met behulp van een app op de smartphone en een ‘head-up display’ (glass) in combinatie met sensoren, kunnen sporters nu realtime inzage krijgen in hun sportprestaties. Zo kunnen ze op tijd zien of de door hun gevraagde prestatie te hoog dreigt te worden en een mogelijk fatale blessure dreigt. De meettechnieken die hier onder andere voor gebruikt worden, noemen we Inertial Measurement Unit (IMU). Deze techniek bevindt zich ook in een smartphone en bevat meer kracht dan de computer die bijna vijftig jaar geleden een mens op de maan zette.

Realtime, online en 24/7

Door gebruik te maken van deze slimme technologie richt het UU Mobility project zich op het verder ontwikkelen van een praktisch, op locatie toepasbaar bewegingsregistratiesysteem voor paarden en ruiters. De hoeveelheid informatie (‘big data’) die hiermee verzameld wordt, moet 24/7 en zowel realtime als online kunnen worden uitgelezen. Immers, om blessures echt te gaan voorkomen, moeten ruiters letterlijk een beter inzicht krijgen in de bewegingen van hun paard en in die van zichzelf.

Wim Back

w.back@uu.nl