Vermindering van dierproeven

Normal 71994eb492cced91e7be16f95c3555e777097d60
van totaal € 20.000 (0%)

 

“Met je steun aan de Interspecies Database draag je  bij aan het verminderen van het aantal proefdieren en beter wetenschappelijk onderzoek naar humane ziekten”. Dr. Jan van der Valk

 

De Interspecies Database, onderdeel van het 3V-databaseprogramma, geeft onderzoekers wereldwijd de mogelijkheid een proefdier te kiezen dat zo goed mogelijk overeenkomt met de mens. Dit bespaart direct proefdieren. Bovendien verhoogt het de onderzoekskwaliteit.

Wetenschappelijk onderzoek gaat snel . De database moet daarom elk jaar worden bijgewerkt met de meest recentelijk gepubliceerde data. Op deze manier kunnen onderzoekers ook de nieuwste ontwikkelingen meenemen bij het opzetten van hun studies en daardoor betere keuzes maken. De financiering hiervoor is afhankelijk van sponsoren en donateurs. Het programma ontvangt namelijk geen overheidssubsidies. Ga naar de website voor meer informatie.

Jan van der Valk

j.vandervalk@uu.nl

 Het 3Rs-Centre Utrecht Life Sciences (ULS) stimuleert de ontwikkeling, toepassing en acceptatie van methoden die het gebruik van proefdieren daadwerkelijk kunnen vervangen, verminderen en verfijnen (de 3 V’s ). Het centrum doet dit o.a. door het geven van informatie en advies, te participeren in onderwijs en het 3V-databaseprogramma. Dit programma stelt informatie over 3V-methoden gratis beschikbaar aan wetenschappers in universiteiten en bedrijven en draagt zo direct bij aan het gebruik van de 3V’s in onderzoek. Ga naar de website voor meer informatie.