Proefdiervrij de stip op de horizon

Streefbedrag behaald Normal 7910ef2cee9f4520b5e2d553b2b438baddeadf58
van totaal € 90.000 (105%)

Hallo,

Wat fijn dat je op mijn pagina komt kijken. 

Wat gebeurt er in je lichaam als je ziek bent? 

Heb je je ooit de vraag gesteld hoe een mens of dier in elkaar zit? Waarom beschermt het lichaam ons tegen bepaalde dingen wel, en andere niet? Welke cellen of stoffen worden actief als je ziek bent? En wat als er helemaal niets meer gebeurt, en je steeds zieker wordt? Hoe behandelen we dat nu?

Onderzoek hard nodig

Hiervoor is dus onderzoek nodig. Echter, sommige onderzoeken zijn ontzettend ingrijpend en gevaarlijk voor de mens. Daarom hebben onderzoekers en artsen er samen voor gekozen om bepaalde dingen eerst bij dieren te testen. Maar eigenlijk is dit gewoon uit twee kwaden het minste kiezen.

Mijn collega’s en ik van het 3Rs-Centre Utrecht Life Sciences willen toe naar échte oplossingen. Naar manieren waarop wij ziektes en medicijnen kunnen onderzoeken en testen zonder dat de levens van dieren - of mensen - op het spel worden gezet. In de tussentijd moeten wij ervoor zorgen dat de dieren die wij alsnog moeten inzetten, het zo goed mogelijk hebben.

Maak het verschil

Vind je ook dat wij toe moeten naar proefdiervrij medisch onderzoek? Maak dan het verschil en ondersteun ons project. 

Met een diervriendelijke groet, 

Jan

P.S. Ken je iemand die dit project net zo belangrijk vindt als jij en ik? Deel dan deze pagina via social media.

Wie ik ben 

Ik ben dr. Jan van der Valk en werkzaam bij bij het departement Dier in Wetenschap en Maatschappij van de faculteit Diergeneeskunde UU. Ik ben opgeleid als medisch-bioloog en zet me al lange tijd in voor de 3R (of 3V in het Nederlands)-methoden (ook nog 'alternatieven voor dierproeven' genoemd).

Wat ik doe

Ik coördineer het 3Rs-Centre Utrecht Life Sciences en ben betrokken bij vernieuwingen in het proefdierkunde onderwijs. Ik verzorg dus ook onderwijs over de 3Rs binnen diverse cursussen en geef informatie over de 3R methoden.

Wil je meer over mij weten? Klik dan hier

 

Het probleem 

Binnen veel onderzoeksgebieden zijn dierproeven helaas nog steeds nodig, omdat er (nog) niet altijd geschikte alternatieve methoden zijn. Dit betekent dat het gebruik van dieren om rechtvaardiging vraagt. Onderzoekers en andere betrokkenen moeten het maatschappelijk belang (bijvoorbeeld: een medicijn vinden voor een ziekte) altijd afwegen tegen het belang van het dier (bijvoorbeeld: geen pijnlijke proef ondergaan). Het is de verantwoordelijkheid van de onderzoeker om goed om te gaan met proefdieren, om dierproefvrije methoden te ontwikkelen en al aanwezige geschikte methoden te gebruiken.

Wat wij willen blijven doen 

Het 3Rs-Centre ULS stimuleert de ontwikkeling, toepassing en acceptatie van deze dierproefvrije methoden. De 3Rs staan trouwens voor Replacement, Reduction en Refinement) (of 3V's in het Nederlands: Vervanging, Vermindering en Verfijning). 

Wij willen onderzoekers en andere gebruikers van proefdieren blijven adviseren en informeren. Wij willen het publiek blijven voorlichten en ïnformeren over dierproeven, en over de laatste ontwikkelingen in het veld. Ook willen wij blijven participeren in de cursus Proefdierkunde en relevante masterprogramma's, gericht op iedereen die onderzoeken met proefdieren (gaan) opzetten.

Het centrum stelt 3V-informatie gratis beschikbaar via het 3V-Databaseprogramma.Dit programma stelt 3R-informatie gratis beschikbaar. De volgende drie databases zijn onderdeel van het 3V-Databaseprogramma: de Interspecies Database (1), de Humane Endpoints website (2) en de FCS-free Database (3). 

  1. De Interspecies Database (www.interspeciesinfo.com) biedt een grote dataset aan van betrouwbare lichaamswaarden en kenmerken van verschillende diersoorten en de mens. Dit geeft onderzoekers de mogelijkheid een proefdier te kiezen dat op basis van de gegevens zo goed mogelijk overeen komt met een andere diersoort, of met de mens. Dit bespaart niet alleen tijd en geld, maar vooral proefdieren. Bovendien verhoogt deze werkwijze de onderzoekskwaliteit. 
  2. De Humane Endpoints website (www.humane-endpoints.info) geeft informatie over humane eindpunten en leert deze te herkennen in knaagdieren en vissen. Humane eindpunten zijn momenten tijdens de proef waar de onderzoeker ingrijpt indien dieren onnodig pijn en ongemak ondervinden. Hierbij zal de onderzoeker bijvoorbeeld het dier uit de proef halen, of pijnbestrijding en verdoving toepassen. De website leert (aankomende) onderzoekers de dieren te observeren, hun welzijn in de gaten te houden en in te grijpen waar nodig, opdat er op een bewuste en verantwoordelijke manier met proefdieren wordt omgegaan. Het onnodig lijden van proefdieren wordt zo voorkomen. 
  3. Foetaal kalfsserum (FCS) is een gangbaar ingrediënt in groeimedia die worden gebruikt om cellen op te kweken in het lab (in vitro). Echter, FCS wordt op een dieronvriendelijke manier verkregen. In de FCS-free Database (fcs-free.org) kunnen wetenschappers bestaande FCS-vrije media voor hun celkweekonderzoek vinden. Bovendien is FCS een natuurlijk product, waardoor de samenstelling van het commercieel verkrijgbare FCS varieert en herhaling van onderzoeksresultaten moeilijk is. Gezien deze ethische en wetenschappelijke bezwaren is het dus beter om over te stappen naar groeimedia zonder FCS. De FCS-free Database dient als platform waarop wetenschappers met elkaar in gesprek kunnen gaan over welke FCS-vrije media geschikt zijn voor het kweken van bepaalde cellen.

 

Ons uiteindelijke doel en streefbedrag

Het 3Rs-Centre en de werkzaamheden die wij uitvoeren zijn volledig onafhankelijk. Wij ontvangen dus geen subsidies of andere financiële bijdragen van de overheid.

Maar om ons werk te kunnen blijven doen, en te kunnen werken naar een toekomst zonder proefdieren, hebben wij gewoon geld nodig. Met ons streefbedrag van 120.000 kunnen we de drie websites blijven onderhouden en doorontwikkelen.