Mogen we je voorstellen: Koko en zijn vriendjes!

19 November 2018 16:33

 

Vandaag willen we jullie voorstellen aan Otto en Woody, de vriendjes van Koko.

In het filmpje kan je zien dat Otto en Woody andere dingen leuk vinden om te doen. Otto vindt het erg leuk om pitjes uit een kartonnetje te halen. En Woody? Die speelt graag met knikkers. Zo hebben ze dus hele andere voorkeuren om hun tijd door te brengen

De wetenschappers van de faculteit Diergeneeskunde onderzoeken welke voorkeuren papegaaien hebben, zodat we straks weten hoe alle papegaaien lekker in hun vel kunnen zitten. En waar is Koko? Koko deed niet mee, want hij had het te koud.

 

Niet helemaal thuis

Veel papegaaien die als huisdier worden gehouden hebben last van gedragsproblemen. Verenplukken is er een van. Dit soort gedragsprobleem komt voor omdat de omgeving niet optimaal is afgestemd op wat de papegaai nodig heeft - de papegaai voelt zich als het ware niet helemaal thuis.  

 

Wat wij willen doen

De onderzoekers van de faculteit Diergeneeskunde willen uitzoeken wat papegaaien in hun omgeving nodig hebben en hoe dat verschilt per papegaai. Om mee te starten willen ze nieuwe foerageerverrijking ontwikkelen die een mentale en fysieke uitdaging biedt voor papegaaien en waardoor ze het natuurlijke gedrag uit het wild kunnen laten zien.  

 

Het eindresultaat

Als we weten wat verschillende papegaaien met dit soort gedragsprobleem in hun omgeving nodig hebben, kunnen we kijken of we deze gedragsproblemen (verenplukken) kunnen verminderen. En uiteindelijk willen ze natuurlijk alle nieuwe kennis verspreiden en zich ervoor inzetten dat de omgeving van zo veel mogelijk papegaaien op een manier wordt ingericht, die bij de individuele papegaai past. Zodat Koko, Woody en Otto allemaal écht lekker in hun veren gaan zitten. Dat is immers wat deze intelligente en sociale vogels verdienen, vinden wij bij Vrienden Diergeneeskunde. Jij ook? Maak dan het verschil voor Koko, Woody en Otto.