Strandingsonderzoek Lonneke IJsseldijk dingt mee naar Klokhuis Wetenschapsprijs 2017

09 november 2017 12:07

Lonneke IJsseldijk, bruinvisonderzoekster bij de afdeling Pathologie van de faculteit Diergeneeskunde was een van de tien genomineerden voor de Klokhuis Wetenschapsprijs 2017. De prijs werd uitgereikt tijdens de junioropening van InScience, het Nederlands filmfestival voor de wetenschapsfilm van 8 - 12 november in LUX Nijmegen. Lonneke won zelf niet, maar feliciteert winnaar Floor Postema (AMC) van harte met de erkenning voor haar kankeronderzoek bij kinderen. 

De redactie van Het Klokhuis maakte vooraf een shortlist van tien genomineerde onderzoeken. Kinderen uit het hele land konden twee weken lang stemmen op hun favoriete onderzoek. De winnaar van Klokhuis Wetenschapsprijs 2017 wint een mooie trofee en er wordt een speciale Klokhuis-aflevering gemaakt over het onderzoeksgebied.

Lonneke IJsseldijk en haar collega's bij Pathologie doen onderzoek naar strandingen van walvisachtigen. ZIj proberen te achterhalen waarom er elk jaar honderden dode bruinvissen aanspoelen op de Nederlandse stranden, tegenwoordig soms wel achthonderd per jaar. Ze bestuderen de mysterieuze verwondingen van zeezoogdieren en soms gaan de bruinvissen zelfs in de CT-scanner. Zo hebben ze ontdekt dat bruinvissen niet alleen sterven door infectieziekten en voedseltekort, maar ook door aanvallen van een ander zeezoogdier uit onze eigen Noordzee: de grijze zeehond.

Meer weten over ons strandingsonderzoek? Kijk dan hier.